אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פס"ד בשאלת חליפיו של יורש ושאלת זכויות ירושה של עזבון מנוח שהתגבשו לאחר פטירתו

פס"ד בשאלת חליפיו של יורש ושאלת זכויות ירושה של עזבון מנוח שהתגבשו לאחר פטירתו

תאריך פרסום : 20/06/2011 | גרסת הדפסה

ת"ע
בית משפט לעניני משפחה בטבריה
13732-05-11
16/06/2011
בפני השופט:
אסף זגורי

- נגד -
התובע:
1. י.ר.
2. א.ה.מ
3. א.ה
4. א.ה.
5. ה.א
6. א.ה

הנתבע:
1. האפוטרופוס הכללי מחוז חיפה והצפון
2. ח.ג. ז"ל
3. א.ר.
4. י.ר.
5. ר.ע.צ.ס.
6. י.ח.
7. נ.ש.
8. ש.ע.
9. ר.ר.
10. א.ח.ר
11. ב.ח.ב.ז.
12. ב.ב.פ
13. א.ר.
14. א.ר.
15. ב.ר.
16. משרד הרווחה והשירותים החברתיים

פסק-דין

א.        פתח דבר:

1.             בשתי שאלות מרכזיות עלי להכריע בפסק דין זה:

1.1.    ראשית, מיהם חליפיו של יורש לפי סעיף 14 לחוק הירושה, התשכ"ה - 1965 (להלן : " חוק הירושה"), האם אלה ילדיו או שמא אלה הם זוכים על פי צוואה שאותו יורש הותיר אחריו.

1.2.    שנית, האם עזבון יורש כולל זכויות ירושה של המנוח, שעה שזכויות אלה התגבשו לאחר פטירתו.

ב.      העובדות הרלבנטיות:

2.       המנוח ג.י. ז"ל (להלן : " המנוח"), נלקח לבית עולמו ביום 1/7/2008 ללא שהותיר אחריו צוואה. המנוח היה נשוי בעת פטירתו לגב' ג.ח. תבדל"א ולבני זוג אלו לא נולדו ילדים.

3.       הוריו של המנוח הלכו לעולמם עוד בטרם פטירת המנוח והותירו אחריהם שני ילדים : המנוח ואחיו למחצה, מר ס.ר. ז"ל (להלן : " האח").

4.       האח נפטר אף הוא לפני מועד פטירת המנוח וזאת ביום 24/6/2000.

5.       האח הותיר אחריו ילדים מנישואין קודמים וילדים מקשר נישואין עם אשתו המנוחה ש.ר..

6.       האח הותיר אחריו צוואה שנערכה ביום 21/2/1999 ובה ציווה את כל רכושו בחלקים שווים לצאצאיו משני קשרי הנישואין ולבתה של אשתו המנוחה. בנוסף, גרע האח מחלקם של חלק מילדיו כספים אשר על פי צוואתו הם היו חייבים לו. ביום 24/2/2003 ניתן צו לקיום צוואה זו (להלן : " הצוואה"). זה המקום לציין, כי אחד מצאצאיו של האח נפטר לאחר פטירת האח ובטרם פטירת המנוח.

7.       המבקש 1 הוא מנהל עזבון האח המנוח. המבקשים 2-6 הינם ילדיה ויורשיה של בתה של אשת האח, אשר נולדה לה מנישואין קודמים. למען הסר ספק יובהר, כי הבת של אשת האח ויורשיה, אינם צאצאים של האח ואינם יורשיו והם טוענים לזכויות בעזבונו מכוח הוראות צוואתו המנחילה חלק יחסי לאימם, חרף העובדה שלא הייתה בתו של האח. המשיבה 2 הינה אשתו של המנוח. המשיבים 3-8 הינם ילדיו של האח. המשיבים 9-15 הינם בת זוגו וילדיו של בנו המנוח של האח, מר ז.ר. ז"ל.

ג.       המחלוקת המשפטית ועמדות הצדדים:

8.       ביום 16/7/2009 ניתן צו ירושה אחר המנוח (להלן : " צו הירושה"), ולאחר שחלף המועד החוקי להגשת התנגדויות וביום 31/1/2011 עתרו המבקשים לביטול צו הירושה בטענה, כי ניתן שלא כדין, הואיל ובמסגרת צו זה נקבע, כי אשת המנוח מקבלת 2/3 מעזבון המנוח ואת הדירה המשותפת ואילו ילדיו של האח המנוח (לרבות ילדי אחד מילדיו (ז.ר.) שנפטר) יורשים 6/126 מהעזבון.

9.       לשיטתם של המבקשים, בשל העובדה שהאח הותיר אחריו צוואה, הרי מי שאמור "להיות חליפיו" הם הזוכים על פי צוואתו ולא כל ילדיו כאמור בסעיף 14 לחוק הירושה.

10.     ב"כ היועמ"ש התנגד לפרשנותם של המבקשים וטען כי צו הירושה ניתן כדין, כי צאצאיו של האח הינם חליפיו ועל כן הם זכאים לקבל חלקו של האח בעזבון המנוח וכי העובדה שניתנו צווי ירושה ו/או צווי קיום צוואה לאחר פטירת האח, אין בה כדי להעלות או להוריד בכל הנוגע לחלוקת עזבון המנוח.

11.     ב"כ המשיבים 2-8 תומכים בעמדת ב"כ היועמ"ש. לשיטתם, אין כל מקום לבטל את צו הירושה וזה ניתן כדין. ב"כ המשיבים טענו, כי במקרה דנן, חלה הוראת סעיף 14 לחוק הירושה הקובעת מיהם חליפיו של יורש שנפטר. לטעמם, מזיגת הדין על העובדות מביאה לכך, שהמשיבים הם יורשיו של האח ולא הזוכים על פי צוואה. עוד נטען, כי גם לשון הצוואה אינו תומך בפרשנותם של המשיבים.

ד.      דיון והכרעה:

12.     לאחר שעיינתי עיין היטב בכתבי הטענות ובחנתי הוראות הדין הרלבנטיות הגעתי לכלל דעה, כי דין הבקשה להידחות וכי יש להותיר את צו הירושה על כנו. כל זאת מהטעמים הבאים:

12.1.   ראשית, אטעים, כי נטל הראיה הוא לפתחם של המבקשים:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ